THE PERSONAL DATA PROTECTION AND PRIVACY POLICY

The Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) came into force on 15 November 2013. Pursuant to the Act, it is mandatory for us to inform you about your rights in respect of your personal data that is being processed by us. Such personal data may include, but is not limited to information concerning your name, age, identity card number, passport number, address, email address, gender, date of birth, marital status, occupation, income range, medical information, contact information such as telephone, mobile and facsimile number, race, nationality, authorised representatives, contractors, lawyers, and financiers, obtained from you, third parties and public domain, which may be subject to applicable data protection and other similar laws.

The list of Personal Data stated above is not exhaustive and may include other personal data depending on the nature of dealings or transaction. This Policy explains how we collect, process, manage and protect your personal data.

A. COLLECTION AND PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA
Your personal data is usually captured in the application form or other relevant form, via the Internet or otherwise. Your personal data is needed for but not limited to the following purposes:
• To provide you with the relevant services;
• For product marketing and after sales services;
• To send promotional and/or advertising material to you;
• To conduct statistical analysis for product research and development;
• For administrative purposes, including billing, payment and debt collection; and
• To make disclosures in compliance with all applicable laws and regulations.

B. DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL DATA
Your personal data will be kept confidential but may be disclosed or transferred, whether in Malaysia or abroad, within Sasbadi Holdings Berhad (“Sasbadi Holdings” or “the Company”) and/or its group of companies, or to our advisers, business associates and partners, government authorities and any third parties, as well as their respective contractors or agents for the purposes set out in (A) above.

C. SAFETY OF YOUR PERSONAL DATA
We will ensure that your personal data kept by us is protected against any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

D. RIGHT OF ACCESS TO YOUR PERSONAL DATA
Subject to the requirements under the relevant applicable laws, you reserve the right to make any enquiries of, request access or make corrections to your personal data. Upon the verification of your identity, you may:
• request to attain information about your personal data
• request to make corrections or edit your personal data
• request to limit or to stop the processing of your personal data
subject to the requirements and restrictions under the relevant applicable laws and contracts, within a reasonable amount of time.
You may write to us regarding any enquiries or requests via the following address:
Sasbadi Holdings Berhad
Lot 12, Jalan Teknologi 3/4,
Taman Sains Selangor 1,
Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan

Email: enquiry@sasbadi.com
Tel no: +603 6145 1188
Fax no: +603 6145 1199

Without a written notice within the following 14 days, you are granting permission for Sasbadi Holdings Berhad and/or its group of companies to process your personal data in accordance to the methods stated above.
In the event of any conflict between this English language version of the Policy and its corresponding Bahasa Malaysia version, the terms in this English language version of the Policy shall prevail.

DASAR PRIVASI DAN PERLINDUNGANG DATA PERIBADI
Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) 2010 berkuatkuasa pada 15 November 2013. Menurut Akta, adalah wajib bagi kami untuk memaklumkan anda tentang hak-hak anda berkenaan dengan data peribadi anda yang diproses oleh Sasbadi Holdings Berhad (“Grup Sasbadi”) dan/atau anak-anak syarikatnya. Data peribadi itu termasuk, tetapi tidak terhad pada maklumat berkenaan nama, umur, nombor kad pengenalan, nombor pasport, alamat, alamat e-mel, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, pekerjaan, tingkat pendapatan, maklumat perubatan, maklumat perhubungan seperti telefon, telefon bimbit dan nombor faksimili , bangsa, warganegara , wakil-wakil yang diberi kuasa , kontraktor , peguam, dan pembiaya, yang mungkin tertakluk pada perlindungan data yang berkenaan dan undang-undang lain yang seumpamanya.

Senarai Data Peribadi yang dinyatakan di atas adalah tidak menyeluruh dan mungkin termasuk data peribadi lain bergantung pada jenis urus niaga atau transaksi. Dasar ini menerangkan bagaimana kami mengumpulkan, memproses, mengurus dan melindungi data peribadi anda.

A. PENGUMPULAN DATA PERIBADI ANDA

Maklumat peribadi anda biasanya diperoleh daripada borang permohonan atau lain-lain yang berkaitan, melalui internet atau sebaliknya. Maklumat peribadi anda diperlukan, tetapi tidak terhad hanya pada tujuan berikut:
• untuk memberi anda perkhidmatan yang relevan;
• untuk pemasaran produk dan perkhidmatan selepas jualan;
• untuk menghantar bahan promosi dan/atau bahan pengiklanan kepada anda;
• untuk menjalankan analisis statistik untuk penyelidikan dan pembangunan produk;
• untuk tujuan pentadbiran, termasuk urusan bil, pembayaran dan pemungutan hutang;
• untuk membuat pendedahan dengan mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang diguna pakai

B. PENDEDAHAN MAKLUMAT PERIBADI

Maklumat peribadi anda dirahsiakan, namun mungkin akan didedahkan atau dipindahkan sama ada dalam Malaysia atau di luar negara, kepada anak-anak syarikat Grup Sasbadi, syarikat bersekutu, rakan kongsi, pihak ketiga dan kontraktor atau ejen masing-masing bagi tujuan yang dinyatakan dalam (A) di atas.

C. KESELAMATAN MAKLUMAT PERIBADI

Kami akan memastikan maklumat peribadi anda yang disimpan oleh Grup Sasbadi dan/atau anak-anak syarikatnya dilindungi daripada sebarang kehilangan/kerugian, penyalahgunaan, pengubahsuaian, akses atau pendedahan tanpa kebenaran atau tidak sengaja, pengubahan, atau kemusnahan.

D. HAK UNTUK MENGAKSES DATA PERIBADI ANDA

Anda mempunyai hak untuk mengakses, membetulkan, atau menukarkan data peribadi anda yang ada pada Sasbadi, dengan menulis surat kepada kami di alamat di bawah ini. Jika terdapat data peribadi anda yang tidak betul atau tidak lengkap, pembetulannya akan dibuat tanpa dikenakan apa-apa caj dan anda boleh menulis surat kepada kami untuk menyatakan maklumat yang tidak betul itu serta pembetulan yang perlu kami buat. Setelah disahkan identiti, anda boleh:
• memohon untuk mendapatkan maklumat tentang data peribadi anda
• memohon untuk membetulkan atau mengemaskinikan data peribadi anda
• mengehadkan atau menghentikan pemprosesan data peribadi anda
tertakluk pada batasan undang-undang yang digunakan, syarat-syarat kontraktual, dan tempoh masa yang munasabah.

Anda boleh menghantar pertanyaan atau permintaan anda secara bertulis ke alamat yang berikut:
Sasbadi Holdings Berhad
Lot 12, Jalan Teknologi 3/4
Taman Sains Selangor 1
Kota Damansara
47810 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

Email: enquiry@sasbadi.com
Tel no: 03-6145 1188
Fax no: 03-6145 1199

Tanpa makluman bertulis daripada anda DALAM TEMPOH 14 HARI BERIKUTNYA, kami akan menganggap bahawa anda membenarkan data peribadi anda diproses oleh Sasbadi Holdings Berhad (“Grup Sasbadi”) dan/atau anak-anak syarikatnya mengikut kaedah yang dinyatakan di atas.

Jika berlaku percanggahan antara polisi dalam bahasa Inggeris dengan polisi dalam bahasa Malaysia, maka terma dalam bahasa Inggeris akan diterima pakai.